PROSEDUR PENGENDALIAN DAN PENGHANTARAN SPESIMEN TISU

1. Permohonan hanya boleh dibuat oleh doktor yang merawat. Kes berkenaan mestilah diberitahu melalui telefon kepada Pakar Patologi Mulut bertugas terlebih dahulu.
  2. Segala penemuan klinikal seperti Pulp Sensibility Test dan radiografi (PA, BW, OPG, CT-Scan, MRI, CB- CT) dan keputusan makmal yang berkaitan dikenalpasti.
  3. Clinical/Provisional diagnosis serta segala maklumat klinikal berkaitan perlu diisi ke dalam borang Oral Pathology Request Form (OPRF) (RM046/03/14) di bahagian yang disediakan. Borang ini boleh didapati di kaunter klinik dan OT atau boleh hubungi pihak makmal pada sambungan 5780/5781.
  4. Kebenaran bertulis daripada pesakit perlu diambil daripada pesakit setelah dimaklumkan mengenai penemuan klinikal / diagnosis klinikal dan tujuan biopsy Semua risiko komplikasi daripada prosedur seperti pendarahan, bengkak, kecederaan saraf dan sebagainya yang berkaitan perlu diterangkan kepada pesakit.
  5. Sewaktu pemberian anestetik setempat, sila elakkan mencucuk terus ke dalam Ini akan merosakkan tisu dan margin tisu dan menyebabkan kesukaran memberi diagnosis yang tepat.
  6. Tisu hendaklah dipegang oleh benang sutur atau non-toothed tissue forceps agar crush artifact dapat dielakkan. Biopsi tisu menggunakan elecrocautery hendaklah dielakkan kerana ini kan menyebabkan coagulative necrosis artifact pada tisu biopsi. Saiz sampel juga mestilah tidak terlalu kecil bagi mengelakkan tidak cukup tisu untuk diproses / dilaporkan.
  7. Bagi lesi yang besar/tidak homogenous, multiple site biopsy hendaklah dilakukan dan dimasukkan ke dalam botol berasingan dan dilabel dengan jelas pada botol spesimen dan borang OPRF.
  8. Spesimen hendaklah dimasukkan ke dalam bekas spesimen yang disediakan (mengandungi 10% buffered formalin dengan nisbah 1 bahagian tisu : 10 bahagian formalin)
  9. BEKAS SPESIMEN PERLU DILABEL DENGAN TEPAT SELARI DENGAN MAKLUMAT YANG DIISI DALAM BORANG OPRF. SILA SEMAK NAMA DAN R/N PESAKIT PADA BEKAS SPESIMEN DAN BORANG OPRF.
  10. Nama, tandangan, nombor telefon untuk dihubungi dan cop clinician yang memohon ujian perlu diisi dengan lengkap.
  11. Nota : Dokumen berkaitan -

a. HUSM/OPATH/QP-01 - Prosedur Penerimaan Dan Penolakan Spesimen