OBJEKTIF

i. Berfungsi sebagai satu komponen penting bagi hospital pendidikan, pengajaran dan penyelidikan dalam bidang / perkhidmatan Makanan & Dietetik bagi Universiti Sains Malaysia.

ii. Mengadakan kemudahan bagi pembelajaran dan penyelidikan dalam bidang Pemakanan & Dietetik yang akan dijalankan oleh Pusat Pengajian Sains Perubatan, Pusat Pengajian Sains Pergigian, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Pusat Pengajian Sains Farmasi, Institut Perubatan dan Pergigian Termaju dan mana-mana Pusat Pengajian, Institut, Pusat Akademik, Pusat Penyelidikan dan Akademi Universiti

iii. Bekerjasama menyediakan kemudahan bagi keperluan pendidikan, pengajaran dan penyelidikan perubatan dan kesihatan terutama berkaitan perkhidmatan Pemakanan & Dietetik dengan mana-mana institusi di dalam dan/atau luar negara sebagaimana yang dibenarkan oleh Universiti.

iv. Melaksanakan perkhidmatan penyediaan dan sajian makanan pesakit dalam Hospital USM yang berkualiti dan memberi perkhidmatan Terapi pemakanan Klinikal yang optimum kepada pesakit di Hospital USM.