Teknologi Canggih Menganalisis Komposisi Badan dengan Kerjasama SECA Machine

Penerimaan dan Taklimat Medical Body Composition Analyzer-SECAseca

Pada 15 Januari 2024, Unit Pemakanan dan Dietetik telah menerima Medical Body Composition Analyzer Machine di bawah Produk SECA Sdn Bhd. Alat ini merupakan alat untuk menganalisis berat badan, index jisim badan peratusan lemak dalam badan, peratusan jisim otot, visceral fat, jumlah air dalam badan dan sebagainya. Mesin ini mampu menjadi platform bagi pesakit yang mempunyai masalah berat badan. Mengikut CPG Obesity 2023, kajian menunjukkan BMI atau index jisim badan Malaysia merupakan Negara No. 2 di Asia Tenggara yang mempunyai peratusan masyarakat Obesiti yang tinggi berbanding negara lain. Penerimaan mesin ini memberi positif impak kepada Pegawai Dietetik untuk menganalisa antropometrik pesakit serta memberi pencerahan yang lebih mendalam kepada para pesakit terutamanya Pesakit Luar Klinik Dietetik Hospital USM.