PEMAKANAN SIHAT PENYUMBANG PRODUKTIVITI WARGA HOSPITAL USM
USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 12 September 2023 – “Masyarakat kita termasuk warga Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) dibebani pelbagai penyakit tidak berjangkit atau ‘non-communicable diseases’ (NCD) contohnya penyakit diabetes, penyakit jantung koronari dan kanser akibat pemakanan tidak sihat,” demikian ujar Pengarah Hospital USM, Dato' Profesor Dr. Nik Hisamuddin Nik Ab Rahman.
Menurut beliau, pengambilan makanan tinggi lemak, gula, garam, kurang serat serta gaya hidup sedentari (kurang aktiviti fizikal) merupakan antara faktor penyumbang kepada permasalahan tersebut.
“Warga Hospital USM perlu mengubah pemikiran masing-masing daripada hanya mendapatkan rawatan apabila sakit kepada mengamal dan mempromosikan penjagaan kesihatan serta mencegah amalan gaya hidup yang tidak sihat ‘Promoting Wellness and Preventive Lifestyles’.
“Amalan pemakanan sihat adalah sangat penting untuk mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan semua peringkat kitaran kehidupan,” katanya ketika menyampaikan ucapan dalam Majlis Bersama Pengarah Hospital USM dengan tema ‘Pemakanan Sihat: Sejahtera Sepanjang Hayat’ yang berlangsung di Auditorium Blok Pentadbiran Hospital USM, hari ini.
Tambah Nik Hisamuddin, negara juga kini berdepan dengan beban berganda akibat malnutrisi yang merangkumi masalah kurang zat makanan dan berlebihan makan (lebih berat badan dan obesiti) serta peningkatan kos akibat penjagaan kesihatan berkaitan NCD.
“Penyakit-penyakit tidak berjangkit ini menyebabkan beban kewangan kepada individu dan keluarga, kualiti hidup yang rendah, menjejaskan produktiviti dan peningkatan beban kewangan kepada negara.
“Pemakanan sihat sangat mudah diamalkan iaitu dengan mengambil pelbagai jenis makanan mengikut kumpulan makanan yang disarankan berpandukan Piramid Makanan Malaysia 2020, mengekalkan keseimbangan dengan makan secara suku-suku separuh berpandukan Pinggan Sihat Malaysia, makan mengikut jadual dan tidak terlepas tiga (3) sajian utama, menggunakan kaedah memasak yang lebih sihat dan mengawal saiz hidangan,” ujarnya lagi.
Nik Hisamuddin berkata, staf USM sangat bertuah kerana terdapat pelbagai aktiviti yang diadakan sama ada di dalam atau luar kampus bagi memberi kesedaran dan menggalakkan warganya mengamalkan gaya hidup yang sihat.
“Tanggungjawab menjaga kesihatan adalah tanggungjawab setiap individu dan ianya memerlukan usaha secara bersepadu daripada semua pihak bagi mewujudkan generasi yang sihat.
“Staf USM yang mempunyai masalah kesihatan berkaitan dengan pengawalan pemakanan, Pegawai Perubatan yang merawat staf tersebut boleh membuat rujukan kes kepada Pegawai Dietetik di Klinik Dietetik bagi mendapatkan konsultasi diet.
“Sekiranya terdapat kekangan masa untuk sesi susulan, mereka juga boleh menggunakan perkhidmatan Klinik Dietetik secara maya,” jelasnya.
Sementara itu, dalam majlis yang sama turut berlangsung Pelancaran Klinik Dietetik Secara Maya yang diwujudkan sebagai pelengkap kepada perkhidmatan Klinik Dietetik sedia ada.
Klinik Dietetik secara maya diperkenalkan bagi memudahkan pelanggan menerima perkhidmatan terapi pemakanan selain memberi kemudahan kepada pesakit dari segi penjimatan masa, kos dan tenaga. Di samping itu, ia juga memacu Transformasi Digital Sektor Awam dalam meningkatkan penerimagunaan teknologi digital dan penggunaan peralatan digital bagi meningkatkan kecekapan dan produktiviti.
Turut hadir ialah Timbalan Pendaftar Kanan, Mohd Saberi Mohd Yusof; Ketua Unit, Unit Pemakanan dan Dietetik, Wan Rimei Salha Wan Abdul Rani serta ketua-ketua jabatan dan unit Hospital USM.
Teks: Marlina Zahari & Awanis Adlin Azmi (Pelajar Latihan Industri UNIMAP) / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman
- Created on .
- Last updated on .
- Hits: 167