BERLARI SAMBIL BERAMAL, KUTIPAN DANA TABUNG KEBAJIKAN BANTU PESAKIT MEMERLUKAN

USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 14 Oktober 2023 – Dalam usaha mempromosi dan mengumpul dana untuk Tabung Kebajikan Pesakit Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Unit Pembangunan Korporat dengan kerjasama Unit Kerja Sosial Perubatan menganjurkan Larian Amal Sempena Sambutan 40 Tahun Hospital USM.

IMG 20231014 WA0013

Program ini antara lain bertujuan membantu pesakit miskin atau tidak berkemampuan menjalani rawatan yang sempurna seperti golongan lain ketika mendapatkan rawatan di Hospital USM, hari ini.

IMG 20231014 WA0008

Pengarah Hospital USM, Dato’ Profesor Dr. Nik Hisamuddin Nik Ab Rahman berkata, program ini memberi peluang kepada orang perseorangan dan syarikat korporat menghulurkan derma kepada golongan yang memerlukan.

IMG 20231014 WA0012

“Hasilnya, golongan miskin atau tidak berkemampuan berpeluang mendapatkan rawatan di Hospital USM tanpa merasakan diri mereka terpinggir.

IMG 20231014 WA0011

“Selain itu, larian amal ini juga bertujuan menggalakkan masyarakat bersukan dan mengamalkan gaya hidup sihat dengan menyertai aktiviti yang memberi faedah kepada kesihatan sekaligus mencegah penyakit gaya hidup sedentari,” katanya ketika berucap di majlis perasmian program tersebut.

IMG 20231014 WA0010

Tambah Nik Hisamuddin, program sebegini juga dilihat dapat melahirkan individu sihat melalui aktiviti larian ke arah mewujudkan masyarakat cergas, sihat dan sejahtera.

IMG 20231014 WA0006

“Semangat kesukanan dan jalinan muhibah dalam kalangan masyarakat di negeri Kelantan juga dapat dipupuk melalui penganjuran program seperti ini.

IMG 20231014 WA0009

“Saya juga berharap agar program sebegini dapat diteruskan lagi pada tahun akan datang dan dijadikan sebagai acara tahunan dalam usaha mengumpul dana Tabung Kebajikan Pesakit Hospital USM kerana sokongan pelbagai pihak amat diperlukan untuk kebaikan diri, keluarga serta seluruh masyarakat,” jelasnya lagi.

IMG 20231014 WA0003

IMG 20231014 WA0005

Seramai 564 peserta mengambil bahagian dalam acara larian tersebut yang berlangsung seawal jam 7.00 pagi di Kompleks Sukan 2, Kampus Kesihatan USM.

IMG 20231014 WA0007

IMG 20231014 WA0004

Turut hadir ialah Pengarah Kampus, Kampus Kesihatan USM, Profesor Dr. Shaharum Shamsuddin; Dekan Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Profesor Dr. Wan Rosli Wan Ishak; Pengarah, Institut Penyelidikan Perubatan Molekul (INFORMM), Profesor Madya Dr. Aziah Ismail; Timbalan Pengarah (Klinikal) Hospital USM, Profesor Dr. Zaidi Zakaria; Timbalan Pengarah (Operasi) Hospital USM, Profesor Dr. Mohd Imran Yusof; Timbalan Pengarah (Infrastruktur dan Aset) Hospital USM, Dr. Mohamed Ashraf Mohamed Daud dan Penyelaras Unit Pembangunan Korporat merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Larian Amal Sempena Sambutan 40 Tahun Hospital USM, Profesor Dato' Dr. Abdul Rahman Izaini Ghani@ Ab. Ghani.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman