WEBINAR ANTIMICROBIAL AWARENESS (WORLD ANTIBIOTIC AWARENESS WEEK) "STEWARDS TO THE FUTURE: STOP OVERUSE AND MISUSE OF ANTIMICROBIALS"

14 Februari 2022, Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana Webinar Antimicrobial Awareness ini telah berjaya dilaksanakan sempena Kempen Kesedaran Penggunaan Antibiotik Peringkat Hospital USM dibawah anjuran Unit Kawalan Jangkitan dan Epidemiologi Hospital (UKJEH) dengan kerjasama Team Antimicrobial Stewardship Program (ASP) dan Unit Pembangunan Korporat (UPK).

AKTIVITI 3.0

Webinar yang dihadiri seramai 57 orang peserta mendapat sambutan yang baik daripada staf USM dan luar USM untuk menimba ilmu pengetahuan berkaitan Penggunaan Antibotik yang semakin berleluasa.

Dengan di pengerusikan oleh Dr. Fauziah Ismail Pegawai Perubatan UKJEH, tepat Jam 8.45 pagi webinar dimulakan dengan bacaan doa oleh Ketua Jururawat UKJEH bagi memberkati dan memudahkan sepanjang perjalanan webinar berlangsung. Seramai 6 penceramah yang amat hebat dan berpengalaman telah dijemput untuk berkongsi dan menyampaikan ilmu berkaitan penggunaan antibiotik. Diantaranya adalah:

1. Prof. Madya Dr. Siti Suraiya Md Noor – Ketua Unit UKJEH
2. Prof. Dr. Habshah Hasan – Pakar Mikrobiologist Hospital USM
3. Prof. Dr. Zakuan Zainy Deris - Ketua Jabatan Mikrobiologi Hospital USM
4. Dr. Alwi Mohd Besari - Pakar Penyakit Berjangkit, Hospital USM
5. Puan Noor Shufiza Ibrahim - Pegawai Farmasi Hospital USM
6. Sr. Nor Reah Mustafa – Ketua Jururawat UKJEH

AKTIVITI 3.1

AKTIVITI 3.2

Webinar ini berlansung secara atas talian melalui aplikasi WebEx Cisco memandangkan situasi semasa yang masih tidak menentu untuk mengadakan kursus atau latihan secara bersemuka dalam kuatiti peserta yang ramai. Ini juga dapat mengelakkan berlakunya perlanggaran SOP dan rebakan jangkitan COVID-19.

AKTIVITI 3.3

AKTIVITI 3.5

AKTIVITI 3.6

Terima kasih atas sokongan dan kerjasama semua pihak termasuk pengurusan, AJK dan staf yang terlibat dalam menjayakan Webinar ini. Harapan semoga webinar seperti ini akan dijalankan lagi demi berkongsi dan menyebarkan ilmu pengetahuan berkaitan Kawalan Jangkitan.

Teks: Fauzi Idris