Perkhidmatan Penyediaan dan Sajian Makanan
Perkhidmatan Penyediaan dan Sajian Makanan pesakit terbahagi kepada:
- Pengurusan Penyediaan Makanan dan Perolehan
Pengurusan dikendalikan sendiri oleh staf Unit Pemakanan dan Dietetik meliputi tugasan perolehan, penerimaan bekalan, penyimpanan, memasak, menu dan resepi piawai. Setiap proses dipantau oleh Penolong Pegawai
Penyediaan Makanan dan Pegawai Dietetik.
Waktu Hidangan Makanan adalah seperti berikut:
Sarapan pagi : 7.30 pagi - 8.30 pagi
Makan Tengahari : 11.45 pagi - 1.00 petang
Minum Petang : 2.45 petang - 3.45 petang
Makan Malam : 5.45 petang - 7.15 petang - Perkhidmatan Sajian Makanan Pesakit
Sajian makanan pesakit dikendalikan sendiri oleh staf Unit Pemakanan dan Dietetik mengikut Sistem Sajian Berpusat. Pembantu Penyediaan Makanan (PPPM) bertanggungjawab dalam menyediakan makanan kepada pesakit mengikut resepi piawai yang telah ditetapkan manakala Pembantu Operasi (Sajian) bertanggungjawab untuk mengedarkan makanan tersebut kepada pesakit di wad-wad pada setiap waktu sajian. Setiap proses penyediaan dan penyajian makanan akan dipantau oleh Penolong Pegawai Penyediaan Makanan dan pegawai Dietetik.
Perkhidmatan Dietetik Klinikal
Perkhidmatan Dietetik Klinikal terbahagi kepada:
- Perkhidmatan Dietetik Pesakit Dalam Wad
Perkhidmatan dietetik pesakit dalam wad dikendalikan oleh setiap pegawai dietetik di mana mereka bertanggungjawab untuk membuat pengesahan diet pesakit, memberi kaunseling pemakanan dan membuat regim untuk pemakanan melalui tiub atau oral.
- Perkhidmatan Klinik Dietetik Pesakit Luar
Perkhidmatan dietetik pesakit luar dijalankan di Klinik Dietetik Pesakit Luar. Ia melibatkan pemberian kaunseling pemakanan serta pendidikan kepada pesakit. Terdapat kes-kes baru dan temujanji susulan diberikan mengikut keperluan. Kaunseling kumpulan juga turut diberikan kepada pesakit mengikut keperluan.
- Perkhidmatan Enteral Kepada Pesakit
Perkhidmatan enteral bertanggungjawab dalam pengurusan dan penyelarasan perkhidmatan produk/ formula enteral termasuk perolehan, simpanan, inventori dan meluluskan pemberian produk/ formula kepada wad-wad yang membuat permintaan mengikut keperluan.
- Pendidikan dan Pembelajaran
Setiap staf juga tidak ketinggalan dalam mengikuti pembelajaran berterusan dengan menghadiri seminar, bengkel, konferens, latihan yang berbentuk profesional & pengurusan. Unit juga terlibat dalam program pendidikan seperti latihan klinikal pelajar Dietetik IPTA dalam program ’in-patient attachment’ dan ’Specialised Unit attachment’ serta program latihan industri bagi penempatan pelajar IPTA dalam jurusan Sains dan Pemakanan dan Pengurusan Perkhidmatan Makanan.
- Perkhidmatan Komuniti
Pegawai Dietetik Unit Pemakanan dan Dietetik juga aktif sebagai penceramah, pemudahcara dan perunding dalam pelbagai program pemakanan dan kesihatan.