Pengenalan
Unit Pemakanan dan Dietetik mula ditubuhkan pada 1983 sebagai penyokong penubuhan awal HUSM dalam memberi perkhidmatan kesihatan kepada pesakit. Unit ini mengendalikan Perkhidmatan Dietetik Klinikal dan Perkhidmatan Penyediaan dan Sajian Makanan Pesakit.
Unit Pemakanan dan Dietetik (UPD) diketuai oleh seorang Ketua Unit (U52), dua orang Pegawai Dietetik U52 , seorang Pegawai Dietetik U48, 3 orang Pegawai Dietetik U44, 3 orang Pegawai Dietetik U41, 3 orang Penolong Pegawai Penyediaan Makanan Kanan (C32), 8 orang Penolong Pegawai Penyediaan Makanan (C29), seorang setiausaha Eksekutif (N29), 2 orang Pembantu Tadbir P/O (N22), 2 orang Pembantu Penyediaan Makanan (N22), 20 orang Pembantu Penyediaan Makanan (N19),seorang Pembantu Operasi Sajian (N16), seorang Pembantu Operasi Sajian (N14), 50 orang Pembantu Operasi (N11), seorang Pembantu Awam (H11),) dan seorang Pembantu Operasi Pejabat (N14)
Peranan Unit Pemakanan dan Dietetik
Terdiri dari dua entiti perkhidmatan utama:
- Perkhidmatan klinikal dietetik (perkhidmatan Pesakit Dalam dan Pesakit Luar)
- Perkhidmatan makanan (menyedia dan membekalkan diet pesakit)
Misi
UPD beriltizam untuk mencapai kecemerlangan serta terkenal dalam perkhidmatan dan pendidikan menerusi bidang dietetik serta menjadikan terapi pemakanan medikal sebagai teras utama perkhidmatan.
Visi
UPD beriltizam untuk menjadi pusat kecemerlangan sebagai pembekal perkhidmatan pemakanan dan dietetik (Terapi Pemakanan Medikal)
Objektif Umum Unit Pemakanan dan Dietetik:-
- Memberi khidmat penjagaan pemakanan dan dietetik yang optimum kepada pesakit di HUSM.
- Menyediakan makanan berkualiti dan berzat supaya dapat memenuhi keperluan pemakanan biasa dan pemakanan khas tiap-tiap pesakit dalam hospital bersesuaian dengan jenis-jenis penyakit.
- Menyajikan pemakanan kepada pesakit dalam Hospital USM secara sistem Sajian Berpusat berasaskan pesanan diet/ mengikut menu yang ditawarkan.