HOSPITAL USM TAWAR RAWATAN REHABILITASI ROBOTIK

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 28 September 2020 - Sejak memulakan operasi pada 8 September yang lalu, Perkhidmatan Rehabilitasi Robotik Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) telah menerima seramai 14 hingga 18 orang pesakit.

f9546d4c eff5 4601 abb4 3b5bdd02b62f

Menurut Penyelaras Unit Pembangunan Korporat Hospital USM, Profesor Dato' Dr Abdul Rahman Izaini Ghani @ Ab Ghani, sebelum menjalani rawatan, penilaian ke atas pesakit akan dilakukan oleh pakar rehabilitasi bagi menentukan keseriusan kecederaan dan tahap rawatan yang bersesuaian.

"Sepanjang tempoh rawatan, pesakit akan dipantau oleh fisioterapi rehab yang terlatih bagi memastikan pesakit dapat menjalani rawatan mengikut jadual serta setiap sesi yang dijalankan akan direkodkan bagi melihat perkembangan rawatan yang dijalani.

"Contohnya, salah seorang pesakit yang telah menjalani rawatan menggunakan 'lower limb' kini mampu menjalani latihan selama satu jam berbanding 30 minit pada peringkat permulaan rawatan dan ini merupakan perubahan yang sangat positif," ujar beliau.

1d12a756 ce2e 42c4 8a5f 58e19097b472

Sementara itu, Pengarah Hospital USM, Profesor Dato' Dr Ahmad Sukari pula berkata, memandangkan perkhidmatan ini adalah kerjasama dengan PERKESO dan Cyberdyne Tsukuba, buat masa ini, rawatan difokuskan kepada pencarum PERKESO.

"Kalau dulu pesakit perlu ke Melaka untuk dapatkan rawatan, tapi sekarang pesakit-pesakit di pantai timur khususnya negeri Kelantan boleh menjalani rawatan di sini, lebih dekat dan cepat.

"Hospital USM sangat berbesar hati menjadi rakan kolaborasi PERKESO dalam mengembangkan rawatan sebegini kerana ianya mempercepatkan rehabilitasi pesakit dan membuka peluang kepada mereka untuk kembali bekerja", ujarnya yang ditemui semasa Majlis Perasmian Perkhidmatan Rehabilitasi Robotik Hospital USM.

Perkhidmatan Rehabilitasi Robotik ini telah dirasmikan oleh Naib Canselor USM, Profesor Dr Faisal Rafiq Mahamd Adikan di Auditorium Blok Pentadbiran Hospital USM, hari ini.

Terdapat tiga jenis rawatan yang ditawarkan melalui rehabilitasi robotik ini iaitu 'lower limb' rawatan memfokuskan kepada pergerakan kaki, 'lumbar' rawatan untuk kekuatan pinggang fan belakang serta 'single joint' bagi mengembalikan kemampuan menggerakkan tangan pesakit.

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid /Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

Koleksi Berita Utama
31 Disember 2020

Pengiktirafan

Logo 1 StandardsLogo 3 UKASLogo 4 IQnetLogo 2 ilac MRA            rakanbayi mesraibadah

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 11 April 2021.
Jumlah Pengunjung
2055455