USM TERIMA RM500,000 BIAYA PESAKIT B40

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 5 Julai 2020 – Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) menerima sumbangan berjumlah RM500,000 daripada Yayasan UEM untuk pembiayaan perubatan pesakit yang memerlukan bantuan.

IMG 20200706 125836

Sumbangan tersebut disampaikan oleh Pengarah Urusan UEM Group Berhad yang juga Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan UEM, Dato’ Mohd Izani Ghani kepada Pengarah Hospital USM, Profesor Dato’ Dr Ahmad Sukari Halim dalam satu majlis di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Sukari, sumbangan yang diterima ini bakal memberi manfaat kepada sebahagian besar pesakit kategori B40 khususnya golongan asnaf daripada keluarga yang tidak berkemampuan dan memerlukan rawatan segera.

“Sumbangan daripada syarikat korporat sebegini amat penting dalam membantu hospital pengajar universiti (HPU) membiayai rawatan perubatan supaya hospital kekal menerima kes-kes berkualiti untuk pengajaran di samping memberikan perkhidmatan terbaik kepada pesakit,” ujarnya.

Tambah Sukari, sumbangan Yayasan UEM kepada Hospital USM  bagi tahun kedua ini sedikit sebanyak diharap dapat membantu mengurangkan beban yang ditanggung rakyat negeri Kelantan dan Pantai Timur khususnya serta Hospital USM amnya.

“Bagi pihak Hospital USM, saya merakamkan jutaan terima kasih kepada Yayasan UEM atas keprihatinan membantu menampung pembiayaan perubatan pesakit. Sumbangan yang diterima, apabila digabungjalinkan dengan kepakaran yang ada di Hospital USM, InsyaAllah dapat memberi nilai tambah yang cukup baik kepada masyarakat.

“Saya juga berharap agar sumbangan ini akan berterusan selamanya serta lebih ramai individu dan syarikat-syarikat korporat tampil menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan,” katanya lagi.

Turut hadir dalam majlis penyampaian sumbangan tersebut ialah Timbalan Pengarah Operasi Hospital USM, Profesor Dr Mohd Imran Yusof dan Penyelaras Unit Pembangunan Korporat, Profesor Madya Dato' Dr Abdul Rahman Izaini Ghani.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel

Koleksi Berita Utama

Pengiktirafan

Logo 1 StandardsLogo 3 UKASLogo 4 IQnetLogo 2 ilac MRA            rakanbayi mesraibadah

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Selasa 19 Januari 2021.
Jumlah Pengunjung
1863650