header text

header text

KEPAKARAN USM BANTU USAHA BASMI KETAGIHAN KETUM

PASIR PUTEH, KELANTAN, 3 Mei 2023 – Ketagihan ketum semakin berleluasa dalam kalangan masyarakat Kelantan terutama di Pasir Puteh yang merupakan salah satu daerah yang mempunyai banyak kes penanaman pokok ketum, penjualan air ketum dan penagihan ketum. 

IMG 20230503 WA0020
 
Situasi ini amat berbahaya kerana masih ramai yang tidak tahu akibat buruk ketagihan ketum terutama golongan remaja yang baru berjinak-jinak dengan air ketum. Perkara ini tidak boleh dipandang enteng kerana penagihan ketum adalah berbahaya untuk kesihatan serta boleh mengganggu keharmonian keluarga dan masyarakat. 
 
IMG 20230503 WA0023
 
Universiti Sains Malaysia (USM) melalui Jabatan Farmakologi, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP) dengan kerjasama Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Puteh, hari ini mengambil inisiatif menganjurkan Seminar Bahaya Penagihan Ketum bertempat di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jawa, Selising.
 
IMG 20230503 WA0017
 
Menurut Timbalan Pengarah (Klinikal), Hospital USM, Profesor Madya Dr. Zaidi Zakaria, sebagai sebuah universiti awam, USM sentiasa mendokong aspirasi untuk meningkatkan tahap kesihatan dalam kalangan masyarakat.
 
“Penganjuran Seminar Bahaya Penagihan Ketum merupakan usaha murni USM dalam aspek pemindahan ilmu kepakaran dan memberi kesedaran kepada masyarakat khususnya para pelajar tentang bahan-bahan bahaya yang terkandung dalam air ketum yang boleh memudaratkan kesihatan. 
 
IMG 20230503 WA0018
 
“Kesedaran perlu diberikan pada peringkat awal iaitu kepada pelajar kerana pada peringkat ini mereka suka untuk mencuba sesuatu yang baharu kerana mereka tidak tahu mengenai bahan-bahan yang terkandung dalam minuman ketum yang mana bersifat psikoaktif dan boleh menyebabkan ketagihan seperti ‘mitragynine’, ‘mitaphylline’ dan sebagainya,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian seminar tersebut.
 
IMG 20230503 WA0022
 
Sementara itu, Ketua Jabatan Farmakolgi, PPSP, USM, Dr. Wan Nazirah Wan Yusuf, pula menjelaskan bahawa statistik Hospital USM menunjukkan kes urin positif ketum semakin meningkat setiap tahun. 
 
“Ujian air kencing bagi mengesan seseorang itu mengambil ketum dijalankan melalui kaedah ‘Thin Layer Chromatography’ (TLC) dan Hospital USM merupakan satu-satunya hospital yang melaksanakan kaedah ujian pengesanan ketum setakat ini di Pantai Timur.
 
IMG 20230503 WA0021
 
“Pengambilan ketum secara berlebihan dan campuran bahan dalam minuman ketum seperti ubat nyamuk amat berbahaya kepada kesihatan,” ujarnya.
 
Tambah Wan Nazirah, selain sawan, kesan lain seperti halusinasi, mengantuk dan cepat marah turut dialami bergantung kepada jumlah pengambilan air ketum tersebut. 
 
IMG 20230503 WA0019
 
“Semua pihak perlu memainkan peranan untuk mencegah masalah ini dan langkah pencegahan pada peringkat awal seperti memberi kesedaran dan pendedahan tentang bahaya ketum kepada pelajar sekolah menengah adalah platform terbaik.
 
“Hal ini dapat mengurangkan aktiviti penagihan dan membenteras gejala ini daripada terus merebak dalam kalangan remaja sehingga menjejaskan masa depan mereka,” jelas beliau.
 
Turut hadir dalam program tersebut ialah Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Jawa, Abdul Aziz Abdul Hamid; Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, IPD Pasir Puteh, Asisten Superintendan Syed Rahayat Syed Mohd Ramle; wakil AADK, Kota Bharu, Muhamad C Ismail dan Pengarah Program Seminar Bahaya Penagihan Ketum, Dr. Norzila Ismail.
 
Teks: Mohd Hafiz Ya’acob / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 28 Mei 2023.
Jumlah Pengunjung
4005791