header text

header text

IKHLAS DAN ADIL NILAI UTAMA PERLU ADA DALAM DIRI SETIAP WARGA HOSPITAL USM – HISAMUDDIN

USM, KUBANG KERIAN, KELANTAN, 16 April 2023 – “Nilai ikhlas dan adil telah dipilih sebagai nilai Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) untuk diterapkan dalam setiap aktiviti dan perkhidmatan selain menjadi pendorong untuk semua staf menjalankan tugas dengan penuh amanah dan terbaik,” demikian titipan kata-kata semangat daripada Pengarah Hospital USM, Dato’ Profesor Dr. Nik Hisamuddin Nik Ab. Rahman.

180caf9a 13e4 468e a81c ce9612c0fd05

Menurut beliau, bekerja dengan niat yang ikhlas kerana Allah SWT akan menjadikan kerja sebagai satu ibadah dan amal jariah yang pahalanya akan dituai di akhirat kelak.

“Nilai ini akan menjadi motivasi kepada kita untuk memberi perkhidmatan terbaik dalam memastikan penjagaan keselamatan pesakit memenuhi prosedur yang ditetapkan.

71bb840e db4e 45d1 8b91 b7f37cf16a3f

“Nilai adil iaitu meletakkan sesuatu pada tempatnya, seperti berlaku adil kepada pesakit iaitu memberi rawatan yang bersesuaian dengan penyakit yang dihidapi serta adil kepada rakan sekerja dengan memastikan semua tugasan diselesaikan dan bekerjasama kerana konsep keadilan itu akan menjadikan Hospital USM satu tempat yang sangat harmoni dan sejahtera untuk semua pihak,” katanya dalam Majlis Bersama Pengarah Hospital USM siri 2 bertemakan Mengangkat Nilai, Mengukuh Kompetensi yang berlangsung di Auditorium Blok Pentadbiran Hospital USM, hari ini.

62a3b3ae eebe 4eaf 93eb ff92c6c6f554

Nik Hisamuddin berkata, Hospital USM akan membangunkan kompetensi seluruh warganya berdasarkan empat (4) dimensi iaitu dalam kepakaran setiap individu, kepakaran untuk memperbaiki secara berterusan proses kerja dalam menjaga keselamatan pesakit, kakitangan dan kesihatan persekitaran, dalam konteks organisasi Hospital USM secara khusus dan USM secara umum serta mempertingkatkan bidang teknologi, komunikasi dan maklumat.

“Penekanan kompetensi ini adalah asas untuk membawa Hospital USM ke peringkat seterusnya dalam menangani cabaran masa hadapan di era revolusi industri 4.0 dan dalam ekonomi berasaskan pengetahuan (knowledge-based economy)," jelasnya.

 bdc36d7e 6ca0 4af5 a3e9 85eaa1e6ce05

Tambah Nik Hisamuddin, pada tahun 2023, Hospital USM akan memberi fokus kepada pelaksanaan Program Keselamatan Kakitangan kesinambungan daripada program keselamatan pesakit, kakitangan dan persekitaran yang telah dilaksanakan sejak tahun 2019.

“Program Keselamatan Kakitangan adalah berpaksikan kepada dua (2) konsep iaitu pembangunan kompetensi (competency building) dan persekitaran yang adil (just culture).

“Pembangunan kompetensi merangkumi aktiviti meningkatkan pengetahuan, kemahiran dan memupuk perlakuan bagi memastikan persekitaran penjagaan yang selamat dan adil secara keseluruhan untuk Hospital USM merangkumi semua kakitangan, pusat pengajian dan Kampus Kesihatan secara keseluruhannya.

7b244bc2 927b 4708 82d3 8d3419073f8a

“Sebagai permulaan kepada Program Keselamatan Kakitangan, sebanyak sembilan (9) Prosedur Kerja Selamat (PKS) telah dibangunkan selepas mengenal pasti insiden yang kerap berlaku di Hospital USM iaitu Keselamatan Air Hemodialisis, Mengendali Jarum Suntikan, Mengangkat Pesakit, Mengelakkan Lantai Licin, Mengendali Tumpahan Bahan Radioaktif, Mengendali Tong Oksigen Mudah Alih, Pengurusan Ubat Kimoterapi, Mengambil dan Menyimpan Barang dari Tempat Tinggi serta Pengurusan Ubat dan Tumpahan Sitotoksik,” ujarnya lagi.

Selain itu, Nik Hisamuddin turut menjelaskan bahawa Hospital USM telah memulakan inisiatif akreditasi Malaysian Society for Quality in Health (MSQH) edisi ke-6 dalam memastikan penjagaan perubatan dan kesihatan yang diberikan oleh Hospital USM setaraf dengan hospital terbaik di Malaysia.

18c1b7b0 258d 4bca b110 f7ca0d710313

“Seramai 14 orang Pegawai Perubatan telah dilantik sebagai Pakar Rujuk MSQH dan sedang menjalani proses pembangunan kompetensi.

“Kumpulan pakar rujuk ini seterusnya akan membangunkan kompetensi kumpulan pasukan petugas MSQH yang akan diwakili oleh staf dari semua perkhidmatan di Hospital USM.

“Insya-Allah, kita merancang untuk mendapat akreditasi ini pada tahun 2024 dan kesemua kayu ukur ini akan memacu Hospital USM untuk menjadi hospital terbaik dan bertaraf dunia dalam masa terdekat,” ulasnya lanjut.

c619e2ad 5668 40d0 8700 531fe9dd812a

Turut berlangsung dalam majlis tersebut ialah Pelancaran Tabung Fastabiqul Khairat: Aktiviti Ihya Ramadan, Pusat Islam Kampus Kesihatan, penyampaian sijil penghargaan kepada pasukan petugas Hospital USM dan pembentangan prosedur kerja selamat.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman.

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 28 Mei 2023.
Jumlah Pengunjung
4005701