header text

header text

RAWATAN ORTODONTIK INTERSEPTIF ‘BRACES’ UNTUK KANAK-KANAK

KOTA BHARU, KELANTAN, 19 Ogos 2022 – Rawatan Ortodontik Interseptif atau pintasan merupakan rawatan awal yang diberikan kepada kanak-kanak untuk menghapus atau mengurangkan keterukan maloklusi atau susunan gigi apabila mereka dewasa kelak. Rawatan ini melibatkan pemakaian pendakap gigi yang lebih popular dengan panggilan ‘braces’ dan ia terdapat dalam dua bentuk sama ada boleh tanggal atau tetap. 
 
Menurut Pensyarah Pergigian dan Pakar Ortodontik, Program Ortodontik, Pusat Pengajian Sains Pergigian (PPSG), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Umi Mardhiyyah Mat Ali, maloklusi terjadi disebabkan oleh beberapa faktor. 
 
SAVE 20220819 185121
 
“Antaranya faktor tulang rahang, tisu lembut seperti bibir, lidah, pipi atau faktor setempat seperti gigi itu sendiri semasa pembentukan gigi kekal dan akibat tabiat menghisap jari dalam kalangan kanak-kanak. 
 
“Antara contoh maloklusi ialah gigitan terbalik atau gigitan silang, gigi kekal lambat tumbuh atau terimpak dan kehilangan awal gigi susu,” katanya ketika ditemubual dalam Rancangan Sembang Sihat bersama Kelantan FM, semalam. 
 
Tambah Umi, masa yang sesuai mendapatkan rawatan Ortodontik Interseptif adalah semasa kanak-kanak berada dalam fasa kegigian campuran.
 
“Kebiasaannya fasa ini bermula ketika kanak-kanak berumur lima (5) hingga enam (6) tahun, di mana gigi kekal pertama mulai tumbuh dan berakhir pada umur tiga belas (13) tahun apabila gigi susu terakhir tertanggal. 
 
“Ibu bapa perlu membawa anak-anak untuk menjalani pemeriksaan gigi secara berkala dan tidak hanya menunggu mereka mengadu sakit gigi baharu membuat pemeriksaan,” katanya lagi. 
 
Jelas beliau, rawatan Ortodontik Interseptif yang ditawarkan oleh Klinik Pakar Ortodontik, Hospital USM merangkumi pemakaian pendakap gigi ‘braces’ sama ada yang boleh tanggal atau pendakap gigi tetap yang ringkas. 
 
“Pendakap gigi boleh tanggal perlu dipakai setiap masa, namun boleh ditanggalkan pada waktu makan atau ketika memberus gigi, sebaliknya bagi pendakap gigi yang tetap, ia tidak boleh ditanggalkan.
 
"Contoh lain bagi rawatan Ortodontik Interseptif ini ialah pemakaian alat seperti ‘twin block’ atau ‘headgear’ untuk masalah pembentukan rahang dan juga alat untuk menghentikan tabiat menghisap jari.
 
“Di Hospital USM, rawatan Ortodontik Interseptif ditawarkan di bawah Unit Ortodontik dan juga pergigian kanak-kanak,” jelasnya. 
 
Umi berkata, pesakit yang datang ke Hospital USM perlu menjalani sesi penilaian maloklusi terlebih dahulu dan didiagnos sebelum disyorkan pelan rawatan yang bersesuaian dengan kes mereka. 
 
Beliau turut menasihati ibu bapa supaya membawa anak mereka mendapatkan khidmat nasihat daripada doktor pergigian yang bertauliah sekiranya mempunyai masalah maloklusi gigi. 
 
Teks: Mohd Hafiz Ya’acob / Reka Grafik: Mohd Asrar Mohd Rokeman
 

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 28 Mei 2023.
Jumlah Pengunjung
4000893