header text

header text

PENYUSUAN SUSU IBU: PERANAN SEMUA PIHAK DIDIK DAN SOKONG PARA IBU

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 4 Ogos 2022 – Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia merupakan aktiviti tahunan yang disambut pada setiap minggu pertama pada bulan Ogos setiap tahun. Walaupun mempunyai tema berbeza setiap kali penganjurannya, namun sambutan ini bertujuan meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai isu-isu berkaitan susu ibu. 

Minggu penyusuan biasanya disambut secara besar-besaran di kebanyakan negara di seluruh dunia. Sambutan ini juga diadakan secara meriah di kebanyakan fasiliti kesihatan awam dan swasta seluruh Malaysia bagi memastikan mesej yang ingin disampaikan dapat dicapai oleh semua kumpulan sasaran. 

SAVE 20220804 132738

Menurut Timbalan Pengarah Klinikal, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) yang mewakili Pengarah Hospital USM, Profesor Madya Dr. Zaidi Zakaria, bersesuaian dengan tema Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia pada tahun ini iaitu ‘Step Up For Breastfeeding, Educate And Support’, penyusuan susu ibu perlu melibatkan sokongan daripada pelbagai peringkat masyarakat dalam perkhidmatan kesihatan, tempat kerja dan komuniti secara optimum yang dipanggil ‘Warm Chain’. 

“Sasaran utama ‘warm chain’ dalam amalan penyusuan susu ibu termasuk kerajaan, sistem kesihatan, tempat kerja dan komuniti perlu diperkasa, dididik dan diberi kuasa untuk mengukuhkan peranan mereka bagi menyedia dan mengekalkan persekitaran mesra penyusuan untuk keluarga selari dengan situasi global pasca pandemik. 

SAVE 20220804 132745

“Walaupun kemajuan telah dicapai, tugas melindungi, menggalak dan menyokong penyusuan susu ibu menjadi lebih mencabar berikutan pandemik COVID-19 dan konflik geopolitik yang semakin berleluasa,” ujarnya semasa menyampaikan ucapan perasmian sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia 2022 peringkat Hospital USM, hari ini. 

Zaidi berkata, ibu yang dijangkiti virus COVID-19 perlu diberi sokongan dan pendedahan untuk meneruskan penyusuan susu ibu menerusi langkah-langkah dan penjagaan kebersihan diri yang betul.  

“Bagi ibu yang terpisah daripada bayinya, mereka perlu dilatih dan diberi dorongan untuk pemerahan susu secara berterusan sehingga tamat tempoh kuarantin.  

“Ibu bapa juga perlu diberi pendidikan tentang tanggungjawab membuat keputusan yang bijak bagi memastikan bayi mereka mendapat makanan yang selamat dan berkhasiat untuk tumbesaran bayi,” jelasnya lagi. 

SAVE 20220804 132731 

Dalam majlis yang sama, Zaidi turut melancarkan ‘e-book’ bertajuk ‘An Easy Way To Teach Breastfeeding’ panduan penyusuan yang diterjemah ke Bahasa Inggeris berbentuk carta flip berserta model payudara dan bahan pengajaran bagi memudahkan sesi pembelajaran penyusuan susu ibu. 

Menurut beliau, carta flip berkenaan sesuai digunakan sebagai panduan penyusuan yang diusahakan oleh pasukan penyusuan susu ibu USM dalam usaha memberi sokongan dan kekuatan kepada ibu bapa baharu yang masih dalam usaha untuk menjayakan penyusuan susu ibu.  

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Abdul Hasib Abdul Rahman

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 28 Mei 2023.
Jumlah Pengunjung
4000811