header text

header text

PROGRAM KRIS – MYSTOP : USM BANTU GOLONGAN PRADIABETES LUAR BANDAR

BACHOK, KELANTAN, 19 Jun 2022 – Pradiabetes merupakan keadaan yang berlaku sebelum seseorang disahkan menghidap penyakit diabetes dan ianya terjadi apabila kandungan gula dalam darah melebihi paras normal tetapi tidak mencapai tahap untuk dikategorikan sebagai diabetes. 

Walau bagaimanapun, individu berkenaan cenderung untuk mendapat penyakit diabetes jenis dua (2) dalam masa terdekat atau beberapa tahun kemudian, malah lebih cenderung untuk terkena penyakit jantung dan juga strok.  

SAVE 20220619 203239

Menurut Timbalan Pengarah Klinikal, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr. Zaidi Zakaria, Program ‘Saya Tak Okay Dengan Pradiabetes’ (MySTOP) merupakan salah satu daripada Program KPT Prihatin, Komuniti Sejahtera (KRIS) anjuran USM untuk memperkasakan kesihatan penduduk setempat luar bandar. 

“Program KRIS - MySTOP ini menumpukan kepada program intervensi 12 minggu (tiga bulan) secara bersemuka dan atas talian bagi individu yang mengalami masalah pradiabetes di Gunong, Bachok dan Pengkalan Kubur. 

SAVE 20220619 203246

“Adalah sangat penting untuk doktor mengesan tahap pradiabetes seseorang individu itu berada di peringkat boleh dicegah atau boleh “reverse” supaya diabetes kekal tidak berlaku dan individu tersebut akan kembali sihat seperti sediakala,” ujarnya ketika menyampaikan ucapan dalam majlis perasmian di Pusat Aktiviti Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Gunong, di sini semalam. 

Zaidi turut menyeru orang ramai supaya mengambil peluang keemasan menyertai program KRIS - MySTOP untuk mendapat maklumat yang tepat daripada pakar bagi meningkatkan kesihatan dan kecergasan diri supaya penyakit diabetes (kencing manis) dapat dicegah secepat mungkin.   

SAVE 20220619 203230

Sementara itu, Pengarah Program KRIS – MySTOP yang juga merupakan Pensyarah, Jabatan Perubatan Masyarakat, Pusat Pengajian Sains Perubatan USM, Profesor Madya Dr. Rohana Abdul Jalil, pula menyatakan bahawa melalui program KRIS – MySTOP, beberapa sesi pendidikan dan praktikal setiap dua (2) minggu selama 3 bulan akan dijalankan dalam kalangan peserta yang telah dikenalpasti melalui saringan kesihatan oleh sukarelawan kawasan rukun tetangga (KRT) Gunong dengan kerjasama Klinik Kesihatan Gunong.

“Setiap sesi akan memberikan peserta pengetahuan tentang pradiabetes, diikuti dengan sesi praktikal makan suku-suku separuh dan mulakan langkah aktif serta mempelajari teknik menyelesaikan masalah gaya hidup yang akan dibimbing oleh pakar dalam pemakanan dan aktiviti fizikal.

SAVE 20220619 203253

"Peserta akan diberikan pinggan sihat supaya mengamalkan penggunaan pinggan sihat sebenar bukan hanya sekadar secara ‘visual’ serta ‘smartwatch’ untuk pemantauan aktiviti fizikal secara berterusan," jelasnya.

Tambah Rohana, selain dijalankan secara bersemuka mengikut prosedur operasi standard (SOP) sewaktu pandemik mengikut pembahagian kumpulan kecil secara bergilir, peserta juga berpeluang mengakses bahan pendidikan yang dipelajari secara melalui pelantar ‘Massive Open Online Courses’ (MOOC).

"Program KRIS - MySTOP juga diharap dapat mencegah dewasa ‘sihat’ yang mempunyai tanda amaran awal pradiabetes dari mendapat penyakit diabetis kekal tanpa disedari," ujarnya lagi.

Teks: Nik Sheila Erini Che Mat Kamel / Foto: Dr. Norhayati Mohamad

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 28 Mei 2023.
Jumlah Pengunjung
4005779