header text

header text

SPINAL BIFIDA : KESAN DAN KAEDAH RAWATAN

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 22 Mei 2022 – Spinal Bifida adalah kecacatan kekal berpunca daripada pembentukan tulang belakang yang tidak sempurna ketika dalam kandungan yang mengakibatkan saraf terdedah kepada persekitaran luar dan ia tidak berkembang dengan baik.

Pensyarah merangkap Pakar Bedah Ortopedik, Jabatan Ortopedik, Pusat Pengajian Sains Perubatan (PPSP), Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Emil Fazliq berkata, individu yang menghidap penyakit ini diketegorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) kerana tiada ubat bagi memulihkan Spinal Bifida selain hanya boleh membantu menaikkan kualiti kehidupan individu tersebut supaya menjadi lebih baik.

72c919fc b6b6 4866 9e9a 7c9bb84e1622

“Spinal Bifida berisiko terjadi apabila ibu kekurangan vitamin, kurang Asid Folik dan ibu yang menghidap kencing manis.

"Persediaan perlu dilakukan sebelum mengandung untuk berhadapan risiko kandungan yang mengalami masalah ini kerana Spinal Bifida biasanya terjadi bergantung kepada umur ibu mengandung. Semakin tinggi usia, semakin tinggi risiko akibat penyakit sampingan yang dihidapi.

“Kesan Spinal Bifida bergantung kepada tahap penyakit itu sendiri contohnya jika saraf terkeluar dari kulit, pesakit perlu melakukan pembedahan untuk menutupnya bagi mengelak jangkitan kuman. Sekiranya Spinal Bifida berlaku di bawah kulit maka tiada rawatan akan dilakukan,” katanya ketika ditemui dalam Majlis Hari Raya bersama pesakit-pesakit Spinal Bifida di Blok Pembelajaran dan Sumber Pelajar (BPSP), Kampus Kesihatan, di sini.

16fadb53 141e 49b7 981a 3ff853b980f9

Tambah Emil, Spinal Bifida bukan melibatkan otot sahaja, tetapi ia turut mengganggu proses perkumuhan yang lain seperti sembelit, kencing tidak puas, infeksi pada saluran kencing, hilang deria rasa dan menghidap penyakit buah pinggang.

“Untuk merawat penyakit ini, pesakit perlu menjalani rehabilitasi dan prevensi mengikut keadaan yang dialami termasuk mengelak dari berlaku komplikasi lemah otot oleh anggota badan tersebut.

“Spinal Bifida bukan penamat kehidupan bagi seseorang individu kerana ada dalam kalangan mereka yang berjaya dalam kehidupan masing-masing dan persepsi ini perlu diterapkan kepada orang ramai agar penghidap Spinal Bifida ini tidak disisihkan," katanya lagi.

6a203db8 4af3 418e 870e cf92471a02e1

Emil turut menasihatkan ibu bapa penghidap Spinal Bifida agar memahami kesan penyakit ini dan sentiasa bermotivasi kerana rawatan yang terbaik adalah dari ibu bapa sendiri memandangkan penjagaan rapi perlu diutamakan bagi mengelak jangkitan kuman merebak serta senaman berjadual perlu dilakukan bagi mengelakkan otot menjadikan kaku.

Teks : Muhd Zulkifli Zakaria / Foto : Abdul Hasib Abdul Rahman

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 28 Mei 2023.
Jumlah Pengunjung
4005656