PEGAWAI FARMASI ANTARA WATAK PENTING PROGRAM IMUNISASI COVID-19 KEBANGSAAN

USM KUBANG KERIAN, KELANTAN, 4 Mac 2021 – Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang dilancarkan baru-baru ini menjadi sejarah baharu buat negara apabila ianya mendapat liputan meluas serta kerjasama pelbagai pihak dalam memastikan program tersebut berjaya mencapai objektif yang ditetapkan.

Selain daripada petugas kesihatan seperti Pegawai Perubatan dan jururawat yang bertugas di barisan hadapan dalam memberikan suntikan vaksin, ahli farmasi juga memainkan peranan penting memastikan keselamatan penyimpanan vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dan penghantaran vaksin ke Zon Pemberian Vaksin (ZPV).

3ccc07ae 22df 4d82 b1d7 43da75a66f23

Pegawai Farmasi, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Asyraf Suhaimi dan Siti Nadiah Mohamad Suhane, merupakan dua individu yang menggalas tanggungjawab sebagai pegawai penerima vaksin bagi Pusat Pemberian Vaksin (PPV), Hospital USM.

Menurut Asyraf, Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan peringkat Hospital USM yang bermula pada 1 Mac lalu berjalan dengan lancar dan kita telah menerima bekalan vaksin sebanyak dua kali pada minggu ini iaitu pada hari Ahad dan Selasa dari Pusat Simpanan Vaksin (PSV).

“Memandangkan vaksin ini sensitif terhadap suhu ianya perlu disimpan dalam penyejuk beku bersuhu Ultra-Rendah (Ultra Low Temperature Freezer - ULTF) di PSV dengan suhu -90°C sehingga -60°C bagi memastikan ia dapat berfungsi dengan optimum sebelum dicairkan dan dibekalkan ke PPV terlibat.

408ce3d8 8eed 4080 8768 f2c0fbb371fc

“Bagi tujuan pembekalan ke PPV, vaksin akan dipindahkan ke kotak sejuk (cold box) dengan suhu simpanan 2°C hingga 8°C dan dimasukkan ke dalam peti sejuk muatan atas, dengan suhu penyimpanan yang sama setelah tiba di PPV," ujarnya yang ditemui di ZPV Dewan Utama, Kampus Kesihatan selepas sesi penyerahan vaksin bagi suntikan pada hari keempat, hari ini.

Tambah Asyraf, vaksin yang disimpan di PPV pada suhu 2°C hingga 8°C mempunyai jangka hayat sehingga lima (5) hari atau bersamaan dengan 120 jam sahaja dan setakat ini semua vaksin yang diterima disimpan dengan baik untuk penggunaan dos sehingga hari Jumaat nanti.

"Setakat ini, sebarang pembaziran vaksin berjaya dielakkan dengan perancangan rapi yang telah disusun bersama oleh semua pihak termasuk Pegawai Perubatan dan Jururawat.

“Saya sangat berbesar hati menerima tanggungjawab sebagai pegawai penerima vaksin di PPV Hospital USM dan akan memastikan proses penerimaan, penyimpanan dan pemberian vaksin dapat berjalan lancar sebagaimana sasaran yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)," jelasnya lagi.

92847dfd 0280 4513 a30b ff0d1bf9e9bc

Asyraf yang bertugas di Unit Stor Farmaseutikal, Hospital USM turut dibantu oleh dua orang Penolong Pegawai Farmasi iaitu Muhammad Mahadi Mustapha@Hashim dan Noraida Nawawi demi memastikan semua proses berjalan lancar.

Sementara itu, Ketua Pegawai Farmasi, Hospital USM, Norita Abdul Hamid@Jusoh berkata, beliau telah bersedia dari aspek-aspek yang berkaitan dan menetapkan staf yang spesifik untuk mengendalikan segala proses berkaitan vaksin bagi program tersebut.

“Keempat-empat petugas telah diberikan latihan dan pendedahan bukan sahaja dari aspek penyimpanan vaksin, keselamatan vaksin malahan mereka juga perlu menyediakan laporan harian untuk dihantar kepada saya, JKNK dan Bahagian Farmasi Malaysia.

“Sebagai Ketua Jabatan, saya mengharapkan mereka dapat melaksanakan tanggungjawab dengan penuh dedikasi, ikhlas, komited, berintegriti dan menjaga kerahsiaan kerana sepertimana yang kita tahu, pada ketika ini vaksin merupakan satu perkara yang amat sensitif dan semua rekod-rekod berkaitan dianggap sulit," katanya.

74b41166 ff04 48e5 bd48 6b7cc6f5d23a

Norita turut menzahirkan penghargaan kepada semua pihak khususnya para pemandu kenderaan jabatan dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) yang melancarkan proses pengambilan vaksin di PSV ke Hospital USM.

“Secara umumnya, suka saya nasihatkan kepada semua staf di Kampus Kesihatan untuk mendaftar sebagai penerima vaksin kerana ia penting untuk membantu melindungi kita daripada jangkitan COVID-19. 

"Usah terpengaruh dengan berita yang tidak benar berkenaan vaksin dan dapatkan informasi daripada sumber yang sahih demi kesejahteraan diri, keluarga dan masyarakat," ujar beliau lagi.

Teks: Lailatul Hafiza Abdul Rashid  / Foto:  Abdul Hasib Abdul Rahman & Muhd Zulkifli Zakaria

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Ahad 11 April 2021.
Jumlah Pengunjung
2055480