USM KUBANG KERIAN, 22 November 2018 – Pada zaman kini kanser payudara boleh dikaitkan dengan pemakanan yang telah mengalami perubahan ke arah makanan segera, pengawetan, makanan berproses dan modifikasi makanan secara genetik termasuk juga penyakit kronik yang lain.

Pensyarah yang juga Pengerusi Unit Kesedaran dan Penyelidikan Barah Payudara, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Juhara Haron berkata, barah payudara merupakan pembunuh utama dalam kalangan wanita bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia.

“Kebiasaannya wanita yang berumur di antara 35 hingga 50 tahun lebih kerap mendapat kanser payudara dan sehingga kini pengkaji masih menjalankan pelbagai kajian untuk mencari faktor yang jelas penyebab kanser ini,” katanya ketika ditemubual semasa menjadi tetamu di rancangan Doktor Di Radio Kelantan FM, di sini.

Tambah Juhara, terdapat beberapa perkara yang turut berkait dengan risiko mendapat kanser payudara selain dari pemakanan iaitu sejarah kanser payudara dalam ahli keluarga, risiko meningkat selepas umur 40 tahun, pembawa mutasi genetik kanser BRCA satu dan dua, sejarah rawatan radiasi dan wanita yang mempunyai masalah kesuburan.

“Setiap orang dewasa akan mempunyai lebih kurang 100 trilion sel di mana setiap sel ini mempunyai fungsi yang tersendiri dan bagi mengekalkan fungsinya yang optimum, sel memerlukan makanan dan sumber nutrisinya yang terdapat dari makanan yang dimakan sama ada ia makanan berkhasiat atau tidak.

“Selain menghasilkan tenaga melalui proses metabolisme, antara fungsi penting sel ini ialah dalam proses pembaikan dan jika sel badan kita mengalami kerosakan sama ada semulajadi atau disebabkan pencemaran serta penggunaan bahan kimia, ia juga boleh menyebabkan mutasi DNA yang membawa kepada tercetusnya sel kanser,” jelasnya lagi.

Menurut Juhara, sekiranya pembaikan pada peringkat ini gagal dibendung disebabkan sel-sel badan yang lemah, maka sel kanser tersebut akan membesar sehingga mencetuskan gejala kanser.

"Terdapat dua cara pemakanan yang perlu dielak iaitu makanan berproses dan bergula kerana makanan berproses ialah makanan yang telah hilang keasliannya dari segi rupa, rasa serta baunya akibat aktiviti pemanasan melampau atau campuran kimia.

"Makanan bergula pula seperti gula pasir, gula perang, gula dalam makanan segera jika diambil secara berlebihan boleh mengganggu keharmonian fungsi hormon insulin dan jika diambil secara berterusan boleh menyebabkan kerintangan insulin yang aAkhirnya membawa kepada sindrom metabolik iaitu obesiti, darah tinggi, kolestrol tinggi dan kajian telah mengaitkan sindrom metabolik ini dengan kanser termasuklah kanser payudara," ujarnya.

Contact Us

Breast Cancer Awareness & Research Unit (BestARi)
Hospital Universiti Sains Malaysia
No. Tel : 09-767 4056
E-mail : breastcenter@usm.my
 
 
BestARi
Breast Cancer Awareness & Research Unit

Links

Quick Links

Medical Records Unit
Department of Pharmacy
Staff Directory System
Department of Safety Zone Hospital USM

 

Internal Links

Main Campus
Health Campus
Engineering Campus
Advanced Medical & Dental Institute

Government Links

Logo MoHE 131x100 Blacklogo soaring upwards and new arrow OUTLINEmsc logo 250x190imagesMQA

Related Links

AVONmakna2CANCER RESEARCHLPPKN

IMR Malaysia

NCSM

476777
  • Last Updated on 17 Oktober 2022, 08:18:41.